Interview met obstetrie verpleegkundige Nicole

Binnen de geboorte zorg in Nederland werken veel meer mensen dan alleen maar verloskundigen. Ook wordt er door verloskundigen samengewerkt met veel andere zorgverleners binnen geboorte zorg. Marlies Koers, verloskundige en auteur van het boek Dagboek van een verloskundige, is altijd erg enthousiast over interdisciplinaire samenwerkingen en ze verteld daarover ook veel in haar boek. Nadat ik hier veel over gelezen en gehoord had leek het me leuk om iemand uit het werkveld te interviewen, geen verloskundige maar iemand die veel samenwerkt met verloskundigen en andere zorgverleners.

Hier kan je mijn interview met Nicole lezen. Nicole was tot op kort geleden obstetrie verpleegkundige in het ziekenhuis. Nu is ze praktijkassistente in een verloskundige praktijk.


Nicole stelt zich aan jullie voor: Ik ben Nicole van Dijk en ben 29 jaar. Ik ben getrouwd met André en we hebben 2 kinderen. Een zoon van 3,5 en een dochter van 1 jaar. In 2012 heb ik mijn opleiding tot verpleegkundige afgerond en ben direct daarna de opleiding tot kinderverpleegkundige gaan volgen. In 2014 heb ik deze afgerond en heb met veel plezier een aantal jaar als kinderverpleegkundige gewerkt. In 2018 begon ik met de opleiding tot obstetrie verpleegkundige. Deze heb ik net behaald maar in verband met de vele onregelmatigheid in dit vak heb ik besloten dit nu los te laten.

Sinds deze maand werk ik als praktijk assistente in een verloskundigen praktijk. Ontzettend leuk werk en ook daar vind ik veel nieuwe uitdagingen.

Wat spreekt je zo aan in het werken in de geboorte zorg? Wat ik als meest bijzonder heb ervaren is dat je zo veel steun kan bieden tijdens de bevalling. Soms uren naast iemand zitten om iemand te ondersteunen en aan te moedigen. De eerste keren dat ik een geboorte zag vond ik het ook emotioneel. Het moment van ontlading als het kindje er eenmaal is vind ik magisch.

Je werkte voorheen als obstetrie verpleegkundige maar wat is dat eigenlijk een obstetrie verpleegkundige en wat moet je zoal doen tijdens en rondom geboortes? Als obstetrie verpleegkundige ben je gespecialiseerd in de zorg voor (zieke) zwangeren, barenden, kraamvrouwen en pasgeborenen. We begeleiden dus de vrouw tijdens de bevalling en assisteren de verloskundige, maar we zorgen ook voor de zwangere die opgenomen moet worden tijdens haar zwangerschap en we zorgen voor de vrouw en haar baby na de bevalling.
Tijdens de bevalling zijn we in contact met de vrouw en haar partner. Luisteren, observeren en bemoedigen is vooral heel belangrijk. Daarnaast zorgen we voor een aantal medische/praktische dingen zoals het infuus en katheter, goede registratie van het kindje en de weeën en we zijn altijd voorbereid op eventuele spoedsituaties.
Als het kindje eenmaal geboren is zorgen we als eerste dat het warm blijft, helpen we vervolgens met de voeding en verzorging van het kindje en ondersteunen we de moeder bij het douchen.
We geven voorlichting en overleggen veel met de vrouw en haar partner.

Wat vond je het leukste aan je werk als obstetrie verpleegkundige? Wat me het meest voldoening gaf waren de dagen dat iemand het enorm zwaar had (wat klinkt dit gek in 1 zin heb? Maar er komt een maar…) en toch heel goed terug kon kijken op de bevalling. Doordat je samen een manier vond waarop de vrouw het kon doorstaan. Dat ze dankbaar en tevreden kon terug kijken op het moment dat haar baby geboren werd. Ondanks dat dit een super heftige en intense ervaring is, dat toch tevredenheid overheerst.

Wat maakt dat je dit zo leuk vond? De geboorte van je kind kan je maar 1 keer doen, daarom is het zo jammer als een vrouw en niet goed op terug kan kijken. Het is tenslotte het allereerste moment samen met haar kind. Als een vrouw (met een klein beetje ondersteuning van mij, want zij levert het grootste werk!) goed terug kan kijken op haar bevalling dan vind ik dat het mooiste wat er is.

Waren er ook dingen die je minder leuk vond? Geen specifieke dingen, maar soms loopt een dag anders dan je had gewild. Het contact met de vrouw en haar partner is essentieel, maar je kan niet met iedereen een geweldige klik hebben. Dat maakt de ene dag dus minder leuk dan de andere.
Natuurlijk gebeuren er ook minder leuke dingen, maar ook daarin vind je vaak je weg wel weer om dankbaar terug te kunnen kijken op de zorg die je verleende.

Wat maakte dat je als obstetrie verpleegkundige aan de slag wilde, hoe ben je tot deze keuze gekomen? Na mijn opleiding tot verpleegkundige heb ik erg getwijfeld over wat ik leuker vond. Kinderafdeling of kraamafdeling, ik had namelijk op beide een stage gedaan (kinderafdeling 4 maanden, kraamafdeling 9 maanden). Ik solliciteerde op beide afdelingen en werd aangenomen op de kinderafdeling.
Tijdens mijn werkperiode op de kinderafdeling heb ik altijd gezegd dat ik ook nog graag de opleiding tot obstetrieverpleegkundige wilde doen. Toen er een plekje vrij kwam mocht ik dus deze opleiding gaan doen.

Hoe vond je het om samen te werken met een klinisch verloskundige en hoe is de rolverdeling? Vooral heel gezellig. Het is fijn dat je iemand hebt om mee te overleggen en samen af te stemmen wat de beste zorg is. Waar ik heb gewerkt was geen vaste rolverdeling. Natuurlijk tijdens de uitdrijving wel, maar tijdens de ontsluitingsfase niet. Je overlegt samen en kijkt wie tijd heeft en wat de meeste effectieve manier is van het indelen van de tijd.
Tijdens de uitdrijving is wel een specifieke rolverdeling, alleen al als het gaat om op welke plek je staat. Als verpleegkundige moedig ik aan, rapporteer en assisteer de verloskundige.

Welke taken mag een verloskundige wel uitvoeren wat een obstetrie verpleegkundige niet mag? Het belangrijkste is het beleid maken. Daarnaast zijn er praktische dingen zoals het inwendig onderzoek, aanpakken van het kindje, hechten, echo’s maken etc.

Je hebt de overstap gemaakt naar een ander beroep, namelijk praktijk assistente, hoe kwam je er bij om deze over stap te maken? Zoals hierboven al beschreven was het voor mijn gezin erg belastend dat ik onregelmatig werkte.
Mijn man werkt ook onregelmatig wat er voor zorgde dat we veel beroep moesten doen op familie als het ging om oppas. Ik had dus al wel een tijdje in gedachten dat dit niet jaren te combineren zou zijn, maar voelde nog niet direct dat dit op korte termijn moest gebeuren. Ik vond mijn werk ook eigenlijk veel te leuk en was nog bezig met de opleiding. Toch vond ik het interessant toen ik zag dat er een vacature vrij kwam bij de verloskundigen praktijk. Ik kwam hierover in gesprek met de verloskundige en van het een kwam het ander. Ze had een idee over wat ik zou kunnen gaan doen als ik bij haar zou komen werken als praktijk assistente (ook met nog een nieuwe opleiding) en daar was ik ontzettend enthousiast over.

Moest je je ook bij/om laten scholen om praktijk assistente te worden? Nee, mijn opleiding tot obstetrieverpleegkundige was voldoende.

Wat vind je nu het leukste aan je werk als assistente? Nog steeds natuurlijk het contact met de vrouwen. Wat ik ook erg tof vind is de veelzijdigheid van dit werk, het assisteren van en het overleg met de verloskundige.

Wat is het grootste verschil tussen je vorige baan en je huidige? Het grootste verschil is dat ik niet meer ‘aan bed’ sta. Ik ben nu aan de zijkant betrokken bij het zwangerschaps,- en geboorte proces.

Hoe is de samenwerking met de verloskundige nu, zijn de verhoudingen en/ of taken anders dan toen je obstetrie verpleegkundige was? Zeker zijn de taken anders. Ik doe nu meer administratieve taken en nog weinig zorgtaken.
De verhoudingen zijn niet anders. Ik ben nog steeds vaak het eerste aanspreek punt voor mensen en overleg dan met de verloskundige over het beleid.

Er is vaak nauwe samenwerking met andere zorgverleners in de geboorte zorg denk aan; gynaecologen, de kraamzorg en bijvoorbeeld klinisch verloskundigen. Vind je het waardevol om een kort lijntje te hebben met andere zorgverleners in de geboortezorg? Zo ja waarom? Mijn belangrijkste contact is zowel als obstetrieverpleegkundige als praktijkassistente de verloskundige. Met haar overleg ik het meest. Als assistente heb ik weinig tot geen contact met de gynaecoloog of kraamzorg. Zo af en toe met een klinisch verloskundige.
Ook als obstetrieverpleegkundige had ik rondom het geboorte proces weinig overleg met de gynaecoloog. Ik had overleg met de verloskundige en zij had contact met de gynaecoloog.

Wat zou jij graag anders zien binnen de geboortezorg in Nederland? Hier heb ik niet echt een antwoord op. Ik vind dat ik te weinig ervaring heb om hier al iets over te zeggen. Enthousiasme heeft de boventoon gevoerd in de tijd dat ik als obstetrie verpleegkundige mocht werken. Wellicht ga ik de komende weken iets bedenken en vraag ik me af waarom ik daar nu niet op kom. Maar ik vind vooral dat de geboortezorg fantastische zorg is!

Zou je jezelf ooit nog willen omscholen tot verloskundige of zit je helemaal op je plek nu? Leuke vraag. Toen ik klaar was met de opleiding tot verpleegkundige heb ik er over nagedacht me om verder te studeren en verloskundige te worden. Op dat moment besloten om dit niet te doen.
Ik kan niet zeggen dat ik daar spijt van heb, maar als ik nu een opleiding zou moeten kiezen dan zou ik wel voor verloskunde gaan. Als ik verloskundige zou worden zou ik nog meer onregelmatigheid hebben dan ik als obstetrieverpleegkundige had, dus in dat opzicht heb ik zeker niet de ambitie om verloskundige te worden. Ik ben super blij en tevreden met wat ik nu doe, en we zien wel wat de tijd gaat brengen. Eerst maar eens de opleiding afronden die ik nu net gestart ben.


Ik vind het dus echt heel erg tof dat er zoveel verschillende zorgverleners binnen de geboortezorg werken. Ik wil Nicole enorm bedanken voor het delen van haar passie over de geboorte zorg en ook voor het beschrijven van een aantal praktische zaken die hier bij komen kijken. Prachtig om te zien hoe communicatie, coachen en zorg zo dichtbij elkaar liggen en ik denk dat dat ook is wat dit vak onder andere zo mooi maakt.

LiefsLisanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *