GELD // Hoe ga ik hier als student mee om en welke dingen houden mij bezig? Je leest het hier!

Laat ik voorop stellen ik kom helemaal niks te kort!! Ik wil je alleen inzicht geven in hoe financiën van een student eruit kunnen zien en dat ik wel bewuste keuzes moet maken als student. De portemonnee van elke student ziet er anders uit.

Ikzelf krijg een aanvullende beurs welke bepaald is op basis van het salaris van mij ouders. Met deze aanvullende beurs kan ik mijn studiegeld betalen. Het studiegeld is momenteel €108,40. Ook krijg ik zorg toeslag, hiermee + een beetje van de aanvullende beurs betaal ik mijn zorgverzekering. Mijn mobiele abonnement kost €10,50 per maand, maar heel eerlijk ook regelmatig meer omdat ik niet altijd binnen mijn bundel blijf. (oeps😅) Ik heb een gedeeld Netflix abonnement en dat kost me €2,00 per maand. Ik woon nog thuis, voor mij betekent dat dat ik verder voor wonen en eten geen geld hoef te betalen. So far mijn vaste lasten dus.

Onderaan de streep houd ik dan per maand +/- €115 per maand over om alles te doen wat ik zou willen doen; Kleine boodschapjes, leuke dingen en sparen. Het klinkt niet als weinig, en dat is het ook absoluut niet maar ik merk toch dat het sparen niet altijd lukt. Soms wil ik een maandkaart om te zwemmen, deze kost €31,10. Ik ga naar een particuliere psychologe waarvoor ik de kosten niet vergoed krijg. Mijn lieve moeder betaalt dit meestal voor me maar als het lukt probeer ik daar ook een deel van mee te betalen, meestal zo’n 20 euro. Deze beide uitgaves doe ik niet altijd en ook bewust niet omdat ik anders minder kan sparen of eigenlijk krap rondkom. Want het liefst zet ik per maand ook wat opzij in bepaalde potjes.

Deze potjes zijn deelkopjes die ik heb aangemaakt in de bankieren app. Ik heb een potje voor leuke dingen met mijn vriend, voor de studie i.v.m. overige studiekosten, voor vakantie, voor gezondheid, eigen risico, nog een los spaarpotje, een spaarpotje voor een bepaald project en ik had er 1 voor kleding. Sinds kort niet meer want ik heb even een kledingstop. Ik heb genoeg kleding en wil er even bewust voor kiezen dat mijn geld daar niet naar toe gaat.

Waar gaat mijn geld dan wel naar toe? Nou zoals ik al zei naar die potjes. Maar die stromen momenteel niet over. Van €50,00 kan ik geen vakantie boeken, met €20,00 red ik het bij lange na niet om mijn eigen risico te betalen en met €25,00 kan ik het studiegeld dat volgend jaar verdubbeld niet betalen.

Ik geef ook nog wel eens wat geld uit naast dat ik probeer te sparen. Zo’n 30 euro maand aan kleine boodschapjes, bijvoorbeeld een broodje of een koffietje in de stad. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat vaak ook wel wat uit de potjes haal omdat er meestal op mijn doorlopende rekening niet meer dan een euro of 10 staat. Dus ook uit potjes met een andere bestemming. Ik ben geen stapper dus dat kost me gelukkig geen geld. Wanneer ik bedenk dat je op een avond toch al gauw een aantal 10tjes kwijt bent dan zou ik niet altijd weten waar ik die vandaan zou moeten halen.

Af en toe werk ik en dan heb ik wat extra, en dat is fijn want een weekendje weg met de studievereniging hakt er anders flink in of kan anders niet. Deelname aan zo’n weekend kost 90 euro. (Alles er op en eraan dus in verhouding prima!) Als ik dat momenteel zou moeten ophoesten zou er op mijn doorlopende rekening en spaarrekening tezamen €30,00 overblijven. (Los van mijn DUO potje waar ik je zo over vertel.) Zoals ik al zei, ik kom rond en heb het absoluut niet slecht maar student zijn vraagt in mijn geval wel van me dat ik goed op mijn financiën let.

De laatste tijd merkte ik dat ik het echt moeten letten op mijn geld best ingewikkeld vindt. Ik wil niet altijd hoeven nadenken over of ik mee de stad in kan voor een koffietje, want soms deed ik dat niet omdat ik wat minder op de rekening had staan. Sinds een maand heb ik besloten om €100,00 per maand te lenen van Ome DUO. Gewoon voor wat meer financiële vrijheid. Die bonus gaat bij mij in een apart spaarpotje en gaat er alleen uit als ik “tekort” kom of als ik bewust een wat grotere uitgave wil doen. Hiervoor kwam ik rond zonder dit extraatje dus dat zou nu in de basis ook moeten lukken maar het voelt fijn dat er een kleine buffer is waardoor ik niet altijd enorm hoef na te denken.

Investeren. Iets wat ik al een tijdje doe. Een nee ik heb geen crypto en ik ben ook niet aan het beleggen. Investeren is wat mij betreft geld uitgeven aan iets waar je rendement uit haalt voor je leven of je toekomst. Zo heb ik de afgelopen 3 jaar geïnvesteerd in mijn mentale gezondheid door hulp te zoeken en te betalen. Een behoorlijke uitgave maar het is het meer dan waard. Momenteel sta ik op een punt dat ik in iets anders wil gaan “investeren”. Etherische oliën van Young Living. Ook weer een behoorlijke uitgave maar het gaat me waarschijnlijk enorm ondersteunen in mijn fysieke en mentale fitheid. (Moet hier waarschijnlijk wel wat voor bijlenen) Oh en ik zit er nu al een tijdje over te denken om de masterclasses van Vroedvrouw Margot te boeken. Zou ik het doen? Best een uitgave maar ook iets waar ik geld aan uit geef en ik rendement uit ga halen, een investering dus.

Ik ben bewust bezig met mijn financiën en heb hier voor mijn gevoel redelijk grip op. (Al geef ik ook heus wel eens meer bij de AH to go uit dan ik wil.) Het voelt goed om bewust te kiezen waar ik in “investeer” en het voelt ook goed dat ik de keus heb gemaakt om een “beetje” te lenen ik voel me relaxter en heb ruimte om dingen te doen waar ik blij van word. Ik kies ervoor om te genieten van het leven en daar heb ik nu een beetje extra geld voor nodig soms. Ik ben dankbaar dat ik elke nacht een dak boven mijn hoofd heb en ik elke dag genoeg kan eten. Ik ben dankbaar als mijn ouders soms iets extra’s geven of ergens aan meebetalen. Dankbaar voor mijn vriend die ook een (soms groter) deel van onze dates betaalt. Ik ben dankbaar dat er iets als een renteloze studielening bestaat zodat ik relaxed kan leven en genieten. Ik ben ontzettend dankbaar voor dat ik nooit te kort kom en er voorziening is van alles wat ik nodig heb.

Dat gezegd hebbende, ik sluit hem af! Dit was even een kijkje in mijn hoofd en portemonnee. Gewoon een inzicht, je hoeft er verder niks mee maar ik streef naar een open sfeer. Een open sfeer over alles, dus ook over geld.

LiefsLisanne

Globale schematische weergave van hoe een maand voor mij eruit kan zien.

                                                                                   InUit
Wat ik ongeveer over heb na vaste lasten     11530 kleine boodschappen
 30 onbeperkt zwemmen
 20 meebetalen aan coach/psychologe
 35 overig om te sparen of leuke dingen te doen
                                                                           TotaalTotaal
                                                                                115115
Hierin niet de 100 euro buffer van Ome DUO ,eventuele extraatjes of een keer uitbetaling van werk in verwerkt, alleen standaard inkomsten.

#wegmetdetaboes #taboesdoorbreken

1 Comment

  • Posted 7 juni 2022 21:39
    by Els van der Veen

    Heel knap van je Lisanne, ik neem je mee uit om het te vieren dat je zo goed bezig bent! Surhuisterveen?

Leave a comment