GASTBLOG: Studievereniging, studentenvereniging en een commissie. ~ Rozemarijn Dekker

Rozemarijn Dekker ~ Eerstejaars verloskundestudent

Hallo allemaal,

Mijn naam is Rozemarijn en net als Lisanne ben ik in september begonnen met studeren aan de verloskunde academie Groningen. Ik ben 20 jaar en woon op kamers in Groningen. Aangezien Lisanne thuis woont, en jullie haar daar geen vragen over kunnen stellen, mogen jullie mij altijd een berichtje sturen, dit mag natuurlijk ook via Lisanne. Het was voor mij niet heel makkelijk om binnen te komen bij de opleiding. Ik heb 3 keer selectie gedaan en gelukkig ben ik bij de laatste poging toegelaten en mag ik eindelijk datgene studeren waar echt mijn hart ligt. Als het je dus niet in 1x lukt om binnen te komen, maar het is wel echt je passie, blijf proberen.

Ik heb in de andere jaren 2 andere studies geprobeerd die prima waren. Hier heb ik veel ervaring op kunnen doen over hoe je moet studeren, maar ik heb ook lekker kunnen genieten van het studentenleven. In deze jaren ben ik ook lid geworden bij een studentenvereniging.

Het leuke aan lid worden bij een studentenvereniging is dat als je verhuisd naar een nieuwe stad, je gelijk mensen om je heen hebt. Dus een tip voor als je op kamers gaat en nog niemand kent, ga bij een studentenvereniging.

Ik ben erg blij dat ik al lid was bij een studentenvereniging en toen pas verloskunde ging studeren. Als je alles tegelijk gaat doen is het misschien iets te veel. Het is natuurlijk al een grote verandering als je een nieuwe studie gaat doen, daarnaast misschien ook nog op kamers gaat en dan ook nog bij een studentenvereniging, dat is best wel pittig. Gelukkig hebben we bij de verloskunde academie ook een hele leuke studievereniging, zonder veel verplichtingen. Je kunt hier heel actief zijn als je dat leuk vindt, maar hier kun je ook goed op de achtergrond blijven en profiteren van de extra’s die erbij komen kijken. Zelf ben ik wel actief binnen de studievereniging en ben ik ook een commissie gaan doen, namelijk de NoVICe. Dit is een commissie waar alleen eerstejaars in mogen. Samen organiseren wij het introkamp voor de toekomstige verloskunde studenten in Groningen. Dus wellicht zie ik jullie daar ;).

Om even verder in de gaan op de studievereniging, deze heet SV Ilythia. Het bestaat nu ongeveer 6 jaar. Het leuke aan de vereniging is dat je mensen leert kennen, niet alleen van je eigen jaarlaag, maar ook van de jarenlagen boven jou.

De vereniging wordt draaiende gehouden door een geweldig bestuur van 5 meiden die zich een jaar lang inzetten voor de vereniging. Binnen deze vereniging heb je meerdere commissies, zoals NoVICe, de alamakcie, de fancy en nog veel meer. Het leuke hieraan is dat er voor iedereen wel een commissie is die bij je past. Ik heb me opgegeven voor de NoVICe omdat we door corona onze eigen jaarlaag niet heel erg goed leren kennen en het mij leuk leek om iets meer contact te hebben en een klein groepje wel beter te leren kennen. Nu ben ik heel blij dat ik deze commissie mag doen met 4 hele leuke meiden, waaronder Lisanne.

Ik hoor jullie al denken, hoe kom je dan terecht in zo’n super leuke commissie? Nou dat zit dus zo. Er zal een moment komen, bij ons was dat ergens in de eerste weken van de studie, dat je je kunt opgeven voor commissies. Dit zal dan op de site van SV Ilythia staan. Bij de inschrijving mag je een klein leuk verhaaltje over jezelf neerzetten, met daarin waarom jij graag in die commissie wilt. Als je je eenmaal hebt ingeschreven gaat het bestuur een selectie/indeling maken. Ik had nu dus geluk dat ik in deze commissie ben ingedeeld.

Het bestuur van SV Ilythia bestaat uit 5 leuke meiden van de opleiding die de vereniging draaiende houden. Er is een voorzitter, die houdt alle leden van de commissie in de gaten en in een soort steuntje in de rug. Ook let zij op de deadlines en leidt de vergaderingen. Naast de voorzitter zit de secretaris, iemand die mailtjes schrijft met nieuws en mededelingen naar de leden. Verder heb je nog een penningmeester die let op het geld, een commissaris intern die contact heeft met de overige commissies en een commissaris extern die contacten buiten de vereniging onderhoudt. Je kunt je nu dus wel voorstellen dat zo’n vereniging heel wat organisatie kost, maar dat het wel heel gezellig is.

Het verschil tussen een studentenvereniging en ene studievereniging is best groot. Ik zit bij een grote studentenvereniging. Dit betekent dat ik niet iedereen ken, maar er dus wel heel veel verschillende mensen zijn die allemaal een andere studie doen. Het leuke hiervan is dat je ook contacten hebt buiten de studie en dat je verschillenden mensen leert kennen, waaronder natuurlijk mannen. Want helaas maar waar, hebben we op de verloskunde academie op dit moment geen mannen. Dat betekent ook geen mannen bij de studievereniging. Maar zonder deze mannen is het natuurlijk ook heel gezellig. Het leuke van de studievereniging is dat je echt dezelfde passie deelt en dat je elkaar begrijpt als het gaat om studielast, maar ook over dingen kunt praten die jullie beide begrijpen en interessant vinden.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en misschien zelfs lid worden. Heel veel succes met de selectie en hopelijk tot snel bij het introkamp!

Liefs, Rozemarijn


Leave a comment