LiefsMama ~ Het bevallingsverhaal van Jorien

Zwanger! Bijzonder, maar soms best pittig. Ik ging regelmatig op controle bij de verloskundige. Lekker vlakbij huis en ook de bevalling zou lekker in de buurt plaatsvinden. Totdat ze besloten de kraamafdeling van ons ziekenhuis te sluiten…

Twee week voor de geboorte voelde ik de baby minder bewegen. Ik kreeg ctg’s en uiteindelijk stuurde m’n verloskundige me door naar de gynaecoloog. Na de echo bleek dat de baby rond een p3 lijn lag qua groei wat inhoudt dat 97% van de baby’s groter zijn. Daarnaast was ze maar 100 gram (geschat) gegroeid in 12 dagen en dat is te weinig. De gynaecoloog was dan ook heel duidelijk. Bij 38 weken gaan we de bevalling opwekken want ze is beter af buiten de buik…

We moesten rekening houden met een opname op de kinderafdeling, omdat ze niet sterk genoeg zou zijn. Je bent al nerveus, maar als je hoort dat je kindje het moeilijk heeft in de buik begin je toch wel angstig te worden. Ik vond het ook vervelend overgedragen te worden aan een ander ziekenhuis, door een tekort aan kinderartsen hadden ze de verloskamers in Emmen gesloten. Ach het grote voordeel aan opgenomen worden, ik hoefde die rit niet met weeën te gaan maken. We mochten gelukkig naar het ziekenhuis van onze keuze. Ik wilde dat ze net als ons in de provincie Drenthe geboren ging worden en niet in Groningen. Bizar he, waar je allemaal overna denkt.

We besloten onze familie (buiten mijn zus om, want die wilde ik bij de bevalling) niets te vertellen. Mede omdat je niet weet hoelang het gaat duren en ik niet wil dat ze thuis in de stress zitten of gaan appen/bellen hoe het ervoor staat.
We zijn de middag ervoor nog even met z’n tweeën gaan lunchen, een beetje om gedachten te verzetten. Het is echt raar om te weten wanneer je baby ongeveer komt. Daarnaast vond ik het doodeng dat de bevalling nu echt zou komen en of ze gezond zou zijn. Natuurlijk is het bijzonder eindelijk je kindje te mogen ontmoeten, maar ook enorm spannend.

Die zondag ging Marco nog even voetballen, aten we lekkere dingen in de middag en pakte ik de laatste spullen. Om 18.30 was het dan zover. We maakten ons klaar om te gaan en liepen met m’n koffertje naar de auto. Ik heb lang niet zoveel zenuwen gehad… Om iets na 19.00 uur arriveerden we in het ziekenhuis. We kochten direct een weekabonnement voor het parkeren aangezien dat bij een bezoek van langer dan 5uur al uitkon. Die bevalling zou vast alleen al langer duren dan dat.

Ik werd naar een verloskamer gebracht en klaar gemaakt om een ballon te plaatsen. (Een ballon is een soort katheter die in wordt gebracht om de baarmoedermond te verweken. Ze spuiten dan water door de katheter zodat de ballon gevuld wordt en druk geeft.) Helaas voor mij was het plaatsen nogal een dingetje. Het hoofdje van de baby lag erg diep waardoor de ballon er niet lekker langs kon. Ik bloedde veel en daar werd de verloskundige die hem moest plaatsen niet aardiger van. Alsof ik het expres deed. Drie pogingen later zat ie, thank god. Nog een half uurtje aan de CTG en dan kon ik naar bed. Marco ging naar huis, want ik had liever dat er in ieder geval een van ons redelijk kon slapen. Ik begreep achteraf dat hij het heel raar vond om mij daar zwanger achter te laten.

Ik had vrijwel direct een soort menstruatiepijn en kreeg lekker een kruik mee naar bed. Slapen lukte me echter niet. Nog maar wat appen, ff plassen… hmm voelt net of die ballon los zit. Ach dat zal wel niet. Rond 22.30 moest ik af en toe puffen van de menstruatiepijn. Ik besloot het maar eens te timen want het leek in golven te komen. Juist, om de 3 min en duurt zo’n minuut. Ik keek t een half uur aan, zo snel zal een eventuele ontsluiting niet komen, totdat een partner van een ander op de kamer zei: ‘Volgens mij zit jij flink in de weeën Druk toch maar even op de bel.’ Hij was er met zijn vrouw voor kind nummer vier.

Ik belde toch maar de verloskundige en die constateerde 4cm!! Ontsluiting. De ballon zat los dus die kon ze eruit trekken. Hmmm tijd om Marco weer terug te laten komen. Gelukkig sliep hij nog net niet en na een douche kwam hij een uur later bij me,. De weeën bleven komen, maar rond 2 uur was de ontsluiting niet verder. Er werd besloten mij een injectie te geven zodat ik hopelijk wat slaap kon pakken, ik weet ff niet meer wat het was. Om 4 uur voelde ik de weeën al weer redelijk toenemen. Om 5 uur toch maar de knop weer ingedrukt. De verloskundige kwam op 5cm ontsluiting en besloot de vliezen door te prikken. Heb toen zuslief wakker gebeld dat ze begin van de ochtend wel kon komen…Dit kon nog wel even duren. De verloskundige had nog gezegd, je bevalt niet in m’n dienst. Ik baalde best wel, want ze was zo aardig en rustig. Veel beter dan die heks die de ballon moest zetten.

Alleen vlak daarna kwamen de weeën in een rap tempo achter elkaar. Ik deed m’n best om ze weg te puffen en kneep t ziekenhuis bed helemaal fijn. Ik lag t liefste op m’n zij dus kon zo goed bij de steunen van het bed (waar die bedieningsknoppen opzitten) Op Den duur raakte ik in paniek en de verpleegkundige kwam me ff gerust stellen. Marco steunde me waar die kon, maar aanrakingen sloeg ik van me af. Totdat er rugweeen bij kwamen. Het liefste keihard duwen en dat deed ie. Achteraf hoorde ik dat t duwen bijna continu was. Dat ik soms 5sec had om adem te halen maar meestal de weeën door raasden. Ik heb dit ook echt als heel intens en pittig ervaren. Natuurlijk zijn uren weeën ook niet fijn, maar zo ontzettend snel ook niet.

Marco liep ff weg om m’n zus te halen die toch maar eerder was gekomen. Het was inmiddels 6.30. Ik riep toen om hulp en ramde die knop 1000 x in. Iemand moest me helpen t werd intens. Iedereen haastte zich terug, ik bleek 10 cm te hebben en mocht persen. Hoezo zus net op tijd?

Het persen vond ik pittig, maar zo fijn om iets te kunnen doen. Iedereen was lief motiveerde me en hielp me waar ze konden. Helaas moesten ze een knipje zetten omdat het allemaal te. Snel ging en anders niet goed zou komen. Niet lang daarna kwam ons kleine meisje. M’n eerste woorden waren. ‘Ik heb een baby!!’ We was zoo mooi en ze huilde direct en wij ook. Bij het wegen bleek onze kleine meid 2570 gram wat betekende dat we niet hoefden te blijven! Hoe fijn! We hadden rekening gehouden met een week en mochten gewoon een paar uur na de bevalling naar huis. Echt apetrots op onze lieve dochter.💗

LiefsMama

Lees verder onder deze prachtige foto's

1. Zag je tijdens je zwangerschap de zelfde verloskundige als bij je bevalling? Zo ja, vond je dit fijn? Zo nee, had je dit graag anders gezien? Of misschien maakte het je wel helemaal niks uit? Tijdens de bevalling had ik dus niet dezelfde verloskundige. Ik moest naar een ander ziekenhuis en had daar te maken met andere verloskundigen. Ook tijdens de reguliere controles had ik wisselende verloskundigen dat was wel eens onhandig, omdat je steeds opnieuw alles moest vertellen. Ons kindjes hart klopte bv niet bij de eerste echo en de keer erop was er een andere verloskundige. “Oh spannend eerste keer kijken en luisteren.” Ehm nee de 2e en we hopen dat er iets klopt…

2. Hoe heb je de verloskundige begeleiding/ondersteuning tijdens je bevalling ervaren? Was dit goed zo of had het ook nog anders gekund? Heel prettig en aangenaam. Ze was erg rustig, motiveerde of gaf instructie om bv even in te houden. Ze vertelde wat er gebeurde en stelde me gerust.

3. Had je een bevalplan gemaakt en is je bevalling ook zo verlopen? Heeft de verloskundige/zorgverlener gehandeld naar je plan? Hahahaha…dit klinkt zo ideaal. Ik had geen plan gemaakt want het leven komt zoals het zelf wil, maar ik had interesse in de baarkruk. Op dat moment wilde ik alleen maar liggen en dat het kindje eruit kwam.

4. Wat zou je aan een toekomstig verloskundige mee willen geven? Probeer altijd rustig en vriendelijk te blijven ook als iets even niet lukt of niet gaat zoals het moet. De moeder is ook nerveus en dat gaat niet beter als er paniek ontstaat bij degene die je moet helpen.

LiefsLisanne

1 Comment

  • Posted 13 januari 2021 20:27
    by Ryanne

    Heel bijzonder en lief om hier bij te mogen zijn. Trotse zus en tante!

Leave a comment