BLOGMAS DAG 5: Gastblog over hiel- en vingerprikken

Luca Theunissen

Bloed van mama en baby.

Onze eerste echte VHO-les! Voor het eerst echt oefenen! Ik had er heel veel zin in, maar het was stiekem toch ook wel een beetje spannend. Hoe zou zo’n VHO-les eruitzien? Wat zouden we allemaal gaan doen?

.

Aan het begin van de les was er een klassikale opening. Vanwege de coronaregels mogen er niet zoveel mensen in een lokaal, dus worden we in groepjes opgedeeld. In ieder lokaal zitten 5 studenten en 1 docent of een student-assistent. Tijdens de opening wordt ons verteld wat precies de bedoeling is van de les en welke vaardigheden we vandaag gaan oefenen.

Zoals gewoonlijk zitten Lisanne en ik in hetzelfde groepje en wij beginnen deze les met de capillaire bloedafname van een volwassene. Dit wordt gedaan door middel van een vingerprikje. We nemen eerst nog even samen met de docent door wat de stappen zijn die we moeten uitvoeren en daarna mogen we op elkaar oefenen. Dat was nog wel even wennen in het begin, maar gelukkig kenden we elkaar al een aantal weken. De handeling is niet zo moeilijk, maar het een keertje oefenen is toch wel heel erg fijn. Het prikken is niet zo moeilijk, maar voldoende bloed verzamelen is nog een hele taak.

Voor het afnemen van bloed bij een vingerprik moet de huid eerst worden schoongemaakt en daarna wordt het vingerprikje gezet. Het eerste druppeltje bloed wat tevoorschijn komt, moet worden weggeveegd, want hier kan vocht in vermengd zijn en dat geeft verkeerd waardes. De druppeltjes die volgen worden opgevangen in een speciale cuvette. Deze cuvette kan dan in een apparaat geplaatst worden die dan bijvoorbeeld het Hb- of het glucosegehalte in het bloed worden gemeten.

Na het bloed afnemen bij de moeder gingen we oefenen met het bloed afnemen bij een pasgeborenen baby. Dit gebeurt door middel van een hielprik. We schuiven door naar het volgende lokaal en nemen weer even door wat precies de handelingen zijn die we moeten doen. We oefenen de hielprik op poppen en een van ons is de “moeder”. De “moeder” houdt de pop vast, terwijl de ander de hielprik zet. Bij het vasthouden van de poppen kreeg de helft van de klas rammelende eierstokken en iedereen wilde knuffelen.

Bij de hielprik wordt er een klein sneetje gemaakt aan de zijkant van de hak van de baby. Bij de hielprik wordt gekeken naar eventuele ziektes of aandoeningen die de baby heeft. Het eerste druppeltje bloed kan hiervoor gewoon gebruikt worden. Na het zetten van de hielprik moet het bloed op een speciaal papier worden opgevangen door het papier tegen het sneetje aan te houden. Op dit papier staan zes cirkeltjes, deze cirkeltjes moeten allemaal helemaal gevuld zijn met bloed.

We gaan deze les verder met het aantrekken van steriele handschoenen. Dit is nog een hele kunst, want als je iets op de verkeerde plek aanraakt moet je helemaal opnieuw beginnen. In het begin is het nog erg lastig om de handschoenen aan te trekken, maar na een paar keer oefenen gaat het eigenlijk vanzelf.

De handschoenen zitten verpakt in een speciale steriele verpakking. De buitenste verpakking mag je er wel gewoon afhalen, deze is niet steriel. Het pakketje wat daarin zit moet je aan twee randjes vastpakken en dan vouwt het zich uit, zodat de handschoenen zichtbaar worden. De handschoenen liggen naast elkaar en met een randje omgevouwen, zodat de binnenkant van de handschoen aan de buitenkant ligt. zo kun je ze aan dit randje oppakken en aantrekken. De eerste handschoen pak je aan de binnenkant vast en trek je dan aan, zodat je alleen de binnenkant van de handschoen aanraakt en de buitenkant steriel blijft. Bij de tweede handschoen schuif je de hand met de handschoen onder het randje, zodat je alleen de buitenkant van de handschoen aanraakt en allebei de handschoenen steriel blijven. Nog best een heel gedoe hè.

We sluiten deze les af met het oefenen van de handhygiëne. Het lijkt allemaal niet zo moeilijk, je handen wassen, maar alle plekjes op je handen goed wassen is zo makkelijk nog niet. Er is een speciale volgorde waarin je je handen moet wassen om alles goed te raken. Eerst je handpalmen, dan goed tussen je vingers, daarna de ruggen van je hand en ook dan goed tussen je vingers. Daarna doe je iedere vinger apart en als laatste maak je je nagels schoon door ze over je handpalm te bewegen. Nu zijn je handen helemaal schoon.

Als laatste lieten ze ons zien met een speciale soort gel dat de niet-steriele handschoenen niet alle bacteriën tegen kunne houden, hele kleine deeltjes gaan altijd door je handschoen heen, het is daarom belangrijk om van tevoren, maar ook na het uittrekken van je handschoenen goed je handen te wassen.

De eerste VHO-les zit erop! Het was een volle les waarin we veel verschillende dingen geleerd en geoefend hebben. Het was heel leerzaam en ook nog een heel leuk om voor het eerst echt te oefenen. De eerste VHO-les was een heuse ervaring!

LiefsLuca

Leave a comment