Nadat duidelijk geworden was dat dit is wat ik wilde ben ik me maar gaan oriënteren; wat moet ik doen om op deze opleiding binnen te komen? Een HAVO diploma met biologie, wiskunde en scheikunde?! Ja dat is echt naar, want ik heb wel een HAVO diploma maar die vereiste vakken niet… Ook toelaatbaar met een MBO4 diploma, dat is top, daar studeer ik nu voor.

Toch bleef het me onduidelijk of je echt wel toelaatbaar bent met een MBO4, ik heb me aangemeld voor de VAVO om de vereiste vakken bij te leren, niet alleen om toelaatbaar te zijn maar ook om dan toch met een soort basiskennis binnen te komen. Ze stellen die eis niet voor niets toch?

Begin school jaar 2019/2020 startte ik aan de VAVO, dit deed ik naast mijn MBO4. Erg ambitieus maar ik dacht dat ik het wel zou kunnen. Al snel bleek dat flink tegen te vallen, daar waar andere nog een soort basis kennis wiskunde en scheikunde hadden wist ik zelfs de simpelste dingen uit de eerste klas niet meer. Toen de tijd liep ik op krukken wegens een ontsteking in mijn scheenbenen, dat was ook niet bepaald behulpzaam. Ik verzoop in de stof van mijn beide opleidingen door elkaar. Toen ik in een rolstoel terecht kwam was de maat vol. Ik trok dit niet. Ik ging in gesprek met mijn mentor op de VAVO en gaf aan dat ik die exacte vakken maar beter kon laten vallen zodat ik me kon richten op mijn zowel fysieke als mentale herstel.

Ondertussen was de datum aangebroken dat ik me kon gaan inschrijven voor de opleiding dus dat deed ik. Op de VAVO waren ook 2 meiden die zich gingen inschrijven, we waren al weken mega enthousiast en eindelijk was de dag daar. Ik heb samen met mijn vriend mij ingeschreven, wel 1000 keer gecheckt op ik alles goed heb ingevuld en toen was het definitief, ik ging mijn eerste poging verloskunde wagen.

Mijn mentor op de VAVO had voor mij nog eens uitgezocht of een MBO4 diploma echt genoeg was. Toen bleek dat dit zo was, heb ik ook besloten om met biologie te stoppen. Ik trok het erg slecht om 2 opleidingen naast elkaar te doen en het was me dan ook duidelijk teveel. Mijn coach van het MBO gaf ook aan dat beter voor mezelf moest gaan zorgen en het rustiger aan moest gaan doen. Ondanks mijn gedrevenheid en de wil om niet op te geven was ik het hier wel mee eens. Dit kon zo niet langer.

Ik ging rustig verder met mijn MBO opleiding en toen de toetsstof binnen kwam ben ik terug gegaan naar de VAVO, ik stond daar nog ingeschreven en mocht gebruik maken van de kennis van de docenten. 1 van mijn medestudenten daar had alle toetsstof die in het Engels was in het Nederlands gekocht, ze stelde dit ook beschikbaar voor mij en een andere meid, zo ongelooflijk lief!

De stof was pittig, echt pittig! Van totaal ander niveau dan een middelbare school of het MBO. Ik ben van mezelf een behoorlijke uitsteller en ook dit had ik behoorlijk voor me uitgeschoven, hoe graag ik het ook wilde. Ik had behoorlijk wat leerdoelen al beantwoord en geleerd maar 3 dagen voor de toets bleken er toch veel dingen te zijn die ik niet snapte. Één van de meiden van de VAVO heeft mij alles de donderdag voor de toets, die op zaterdag was, nog eens uitgelegd en doorgenomen. Ook mijn fantastische Biologie docente heeft mij nog een behoorlijk lesje Biologie bijgespijkerd die donderdag. Ik zat de avonden voor de toets tot laat alles uit te werken en in mijn hoofd te stampen. De vrijdag voor de toets heb ik tot in de vroege ochtend uurtjes doorgewerkt maar vlak voor ik ging slapen kon ik alle leerdoelen beantwoorden en ik voelde me klaar voor de toets.

Zonder de hulp van mijn medestudenten, mijn VAVO docenten, mijn lieve vriend, mijn gezin, mijn coach op het MBO en niet te vergeten lieve Hester (mijn 2e mama, de moeder van mijn fantastische oppaskinderen) had ik deze weg nooit kunnen belopen, ze hebben mij gesteund, achter de broek aangezeten, beschermd tegen mijn overmatige behoefte van altijd maar meer willen doen en mij gebracht naar die ene dag, Zaterdag 1 februari.

Wordt vervolgd!

LiefsLisanne


Om het vervolg te lezen, ga dan verder in de categorie; Selectie.

Leave a comment