Waarom verloskunde?

Dat is een vraag die ik geregeld gesteld krijg. Meestal begin ik dan gepassioneerd te vertellen hoe ik tot deze keuze ben gekomen. Dus bij deze!

Als sinds jongs af aan ben ik gefascineerd en verwonderd geweest door zwangere buiken en pas geboren baby’tjes.

Toen mijn overburen een klein meisje kregen kwam ik daar maar al te graag op visite en wilde ik, als negen jarig kind, al wel komen oppassen. Dat kan natuurlijk nog niet maar ik ben wel met dat gezin meegegroeid en heb mee gekregen dat hun tweede, derde en vierde kind geboren werden. Vanaf dat  hun derde kindje geboren werd ben ik gaan oppassen. Wat  is dat toch bijzonder, zo’n heel klein mensje met alles er op en eraan! De zwangerschap en geboorte van hun vierde weet ik nog als de dag van gisteren. De avond voor dat moeder werd ingeleid heb ik de buik nog gevoeld en  s’ ochtends vroeg om half zeven heb ik moeder en vader uitgezwaaid voordat ze naar het ziekenhuis gingen.

Mijn liefde voor het vak was stiekem dus al die tijd al in mij.

Toen ik mijn HAVO af had gerond was ik nog niet toe aan het studenten leven, ik was 16 en ik wilde het even wat rustiger aan gaan doen. Ik besloot om MBO4 trainer/coach sportinstructie aan het CIOS in Heerenveen te gaan doen. Ik vond het een leuke opleiding maar ik voelde aan alles in mij dat dit niet was wat ik wilde gaan doen. Aan het einde van mijn tweede jaar van de drie jaar durende opleiding ben ik een uitgebreid studiekeuzetraject in gegaan. Een week lang jezelf en jouw interesses leren kennen en waar nodig een vervolg traject. Ik ging aan de slag met dingen ontdekken waar ik echt blij van werd. Een van de opdrachten was dat we mensen in onze naaste omgeving mochten vragen wat voor beroep ze nou echt goed bij mij vonden passen. Ik was destijds redelijk close met mijn toenmalige stagebegeleidster Tjitske, dus uiteraard heb ik deze vraag toen aan haar gesteld. Zij was immers iemand die mij wekelijks meerdere uren intensief begeleidde. Tjitske was toen net een dikke maand bevallen van haar eerste kindje en vertelde mij dat ze verloskunde goed bij mij vond passen. Ik was betrokken geweest bij haar zwangerschap en had haar al de oren van het hoofd gevraagd over hoe haar bevalling gegaan was.

PLING! Het was alsof er een lampje ging branden, dit was wat ik wilde gaan doen! Ik had er nooit over nagedacht dat dit überhaupt een mogelijkheid was, ook al was dit wel iets wat ik altijd al ongelooflijk bijzonder en interessant vond Terwijl de rest van de studenten verder gingen in het keuze traject ben ik na 1 week gestopt. Ik heb die week alles uitgezocht, van open dagen tot toelatingseisen en stages. Wat leek me dit fantastisch!

En dan ga je een heel proces in, want ben ik eigenlijk we toelaatbaar met mijn havo diploma zonder exacte vakken of is een MBO 4 genoeg? Waar moet ik me aanmelden? Hoe kom ik eigenlijk de studie binnen, wie of wat kan me die richting ophelpen? Allemaal vragen waar ik inmiddels antwoord op heb. Hoe ik deze antwoorden heb gevonden en mijn daadwerkelijke weg naar toelating lezen jullie in een volgende blog.

LiefsLisanne

1 Comment

  • Posted 20 oktober 2020 11:10
    by Marije

    Superleuk en interessant om dit te lezen! Ook als je de opleiding niet volgt 🙂 Ik heb je al een poosje niet gezien, maar kijkend naar onze jeugd vond ik het totaal niet verrassend dat je deze opleiding ging doen. Succes in ieder geval!

Leave a comment