Laatst kreeg ik een vraag van een jonge vrouw, die misschien ook verloskunde wil gaan studeren, over hoe een week bij mijn op school er eigenlijk uitziet. Er zit namelijk een soort vaste structuur in onze weken. (Ik heb eigenlijk geen idee of dit het gehele jaar zo blijft) Ik heb dit gewoon heel praktisch even uitgewerkt. Niet een bijzonder verhaal of persoonlijke ervaring in deze blog maar gewoon even een inkijkje in de structuur van mijn huidige schoolweken.

ROOSTER, WEEKVERLOOP, LITERATUUR EN TOETSING.

We werken in modules. Een module bestaat uit 4 weken en heeft een overkoepelend thema. Elke week gaan we dieper in op een onderwerp dat bij het overkoepelende thema past. Een week is momenteel meestal als volgt ingedeeld.

MaandagDinsdagWoensdagDonderdagvrijdag
Introductie college (IC)Werkgroep, Brainstorm sessie en taakverdeling studietaken (ST)Zelfstudiedag Meestal geen ingevuld rooster (werken aan studietaak)WerkcollegeVaardigheids-onderwijs (VHO)
Vragenuurtje over ICDoorlopende stage bijeenkomstWerkcollegeWerkcollegeWerkcollege
Afsluiten college voorgaande weekSLC Gezamenlijke bijeenkomstOpname met informatieVragenuurtje 
Werkgroep afsluiting voorgaande week,  presenteren studietaakCollege Vragenuurtje 

* de dikgedrukte dingen staan eigenlijk altijd in het rooster de niet dikgedrukte komen er soms bij.

Het is een soort cyclus die we iedere week maken, introductie brainstorm, werken aan je taak, college, vaardigheidsonderwijs en dit sluit je de maandag af en dan begint het weer van voor af aan.

In de eerste week van de module hebben we alleen een IC op maandag en geen AC van de voorgaande week, hetzelfde geld voor de werkgroep afsluiting.

In de laatste week van een module dan is het AC en de werkgroep afsluiting en ST presentaties op vrijdag.

We zitten nu een semester (ongeveer half jaar) lang in een werkgroep. Deze werkgroep is eigenlijk je klas. We krijgen elke week ongeveer 4 studietaken en we gaan elke dinsdag over deze studietaken brainstormen. Ook bekijken we welke weekdoelen er bij welke studie taak passen.

De brainstorm sessie wordt geleid door 1 student die voorzitter is en een andere student notuleert. Na de brainstorm sessie worden de studietaken onder verdeeld in kleinere groepjes. In dat groepje werk je de studietaak uitgebreid uit en je presenteert de uitwerking op maandag. Ook zorg je ervoor dat je als groepje de weekdoelen die bij je studie taak horen uitwerkt en upload naar het gezamenlijke bestand met alle uitgewerkte weekdoelen.

Vanuit school wordt aangeraden om alle studietaken voor jezelf uit te werken en dus 1 van de taken te presenteren. Je maakt ze dus wel alle 4. Van ouderejaars studenten heb ik gehoord dat het voldoende is als je alleen je eigen studietaak uitwerkt en goed oplet bij de presentaties van de andere taken. Ik merk zelf dat ik het gevoel heb er dan nog te weinig kennis van te hebben dus ik zou graag alle 4 studietaken willen uitwerken.

Per module krijgen we ook een overzicht aan literatuur die voor die module bestemd is. In dat overzicht is aangegeven welke literatuur bij welke week hoort. Het is dus raadzaam om aan het begin van de week/gedurende de week de literatuur te lezen die bij de desbetreffende week hoort.

De toets gaat over de literatuur, de weekdoelen en de module doelen. Omdat elke deelgroep elke week een aantal de weekdoelen uitwerkt die bij hun studietaak hoort heb je daar aan het einde van de module een overzicht van alle uitgewerkte weekdoelen.

Vrijwel alle lessen, op het vaardigheidsonderwijs na, vinden nu online plaats. De lestijden verschillen per week maar omdat er nu zoveel online is en van te voren opgenomen kan je je dagen soms voor een groot gedeelte zelf indelen. De vragen uurtjes zijn vaak live (niet pre-recorded) en op een tijd ingepland daarom is het natuurlijk wel handig om je colleges, passend bij het vragenuurtje, van te voren te bekijken. Ook probeert de opleiding wel een aantal colleges online live te geven zodat er nog interactie tussen de docenten en studenten plaatsvind.

In een van mijn posts op Instagram vertelde ik al dat onze school ongelooflijk hard hun best doet om het online onderwijs zo goed mogelijk vorm te geven, en ik moet zeggen, dat lukt ze verdraaid goed!

Over wat ik nou van dat hele online lesgebeuren vind, verschijnt binnenkort een blog.

LiefsLisanne 

1 Comment

  • Posted 19 oktober 2020 09:46
    by Alisha

    Super leerzaam en wat is je site mooi geworden! Ik kijk uit naar meer van je blogs.

Leave a comment