Gastblog door Luca Theunissen.

Luca Theunissen

Hi allemaal,

Ik ben Luca Theunissen en ik ben net als Lisanne eerstejaars verloskunde student. Ik ben 17 jaar en heb afgelopen jaar mijn Vwo-diploma gehaald. Ik woon in Nederasselt, een heel klein dorpje in de buurt van Nijmegen. Omdat het voor mij bijna 4 uur reizen is om bij de opleiding in Groningen te komen, heb ik ook een studentenkamer in Groningen, waar ik slaap op de dagen dat ik live college heb. Naast het studeren houd ik van paardrijden, lezen en zingen. Ook houdt ik van gezellig een drankje doen met familie en vrienden.

Lisanne heb ik leren kennen tijdens de introductiedag van onze opleiding, en ondertussen zijn we goede vriendinnen geworden. Ik zal af en toe een gastblog schrijven zodat jullie ook mijn avonturen tijdens de opleiding verloskunde kunnen lezen!

Het zoeken van een doorlopende stagecliënt.

Lisanne had veel geluk met het vinden van een zwangere voor haar doorlopende stageopdracht. Ik had iets minder geluk. Het vinden van een zwangere tussen de 8 en 14 weken was voor mij nog een hele uitdaging.

Maar na een lange zoektocht heb ik uiteindelijk toch een zwangere gevonden die precies lang genoeg zwanger is. Ik zal jullie vertellen hoe mijn zoektocht eruit heeft gezien.


Zodra we op school uitleg gekregen hadden over deze doorlopende stage opdracht ben ik na gaan denken waar ik een zwangere vandaan kon toveren. Er kwamen verschillende ideeën in me op, zoals een berichtje plaatsen op social media, het benaderen van een verloskundige praktijk en bekenden in mijn omgeving vragen. Maar ik vond het heel lastig om zomaar iemand te vragen of ik haar mocht volgen tijdens haar zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Want een zwangerschap is toch iets wat je niet zomaar met iedereen deelt en ik vond dus dat iemand zelf naar mij toe moest komen om aan te geven dat ze het leuk vond dat ik met haar meeliep. Het voelde voor mij niet goed om zelf mensen te vragen.

Ik heb er daarom voor gekozen om een berichtje te plaatsen op Facebook, zodat zwangeren mij uit zichzelf een berichtje konden sturen als ze interesse hadden, en ik niemand hoefde te vragen. Mijn berichtje is super vaak gedeeld en ik kreeg van verschillende mensen in mijn omgeving te horen dat ze wel iemand kende die zwanger was, en dat ik die misschien wel even kon vragen. Maar dat voelde voor mij nog steeds niet goed, dus heb ik afgewacht of er toch nog iemand uit zichzelf naar mij toe zou komen.

We moesten eigenlijk in week 40 een zwangere hebben gevonden. Toen we op school de eerste doorlopende stage-bijeenkomst hadden, had ik helaas nog niemand gevonden. Er werd aan iedereen gevraagd nogmaals een berichtje te plaatsen op social media om elkaar te helpen toch nog iemand te vinden. Lisanne heeft voor mij ook nog een berichtje geplaatst op haar social media accounts, maar ook dat leverde helaas geen zwangere op voor mij. Ik kreeg er langzamerhand een beetje stress van of ik nog wel iemand zou kunnen vinden.

Ik heb na deze eerste bijeenkomst nogmaals een berichtje geplaatst op Facebook, maar dit keer een “durf te vragen” groep bij mij in de buurt. Nadat ik dit berichtje gedeeld had, kreeg ik een privéberichtje van een zwangere vrouw. Ze was op dat moment 13 weken zwanger en ze vroeg me wat deze stageopdracht precies inhield voor haar en haar partner, vooral in deze coronatijden. Ik heb haar wat extra informatie gestuurd over wat de stage precies inhield en ze antwoordde dat ze het even ging overleggen met haar partner. Dezelfde avond kreeg ik van haar een berichtje dat ze akkoord gingen en dat ze het leuk zouden vinden als ik hen zou volgen tijdens hun zwangerschap. Het was hun eerste kindje, dus ze vonden het beide wel een beetje spannend, maar omdat ze allebei in de zorg werken weten ze hoe belangrijk het is om in de praktijk mee te kijken.

Yes! Ik had eindelijk iemand gevonden. We hebben nummers uitgewisseld en een afspraak gemaakt om kennis te maken. Tijdens onze kennismaking konden we het meteen goed met elkaar vinden, en ik was super blij dat ik een stel had gevonden dat goed bij mij past. Vanwege corona was het nog wel de vraag of ik mee mocht naar de controles en de echo’s, want haar partner mag niet meer mee door alle maatregelen. Maar omdat ze mij zo goed mogelijk willen helpen heeft ze aan haar verloskundige praktijk en het echo-centrum gevraagd of ik met haar mee mag. Omdat ze het ook daar belangrijk vinden dat er nieuwe verloskundigen worden opgeleid mag ik met haar mee naar al haar controles. Aanstaande maandag, 19 oktober, staat haar volgende controle gepland en ik ga natuurlijk met haar mee. Ik kijk er nu al naar uit!

Het zoeken van een doorlopende stage cliënt is dus niet voor iedereen even makkelijk en gaat niet voor iedereen even snel. Maar uiteindelijk komt het met de nodige hulp altijd goed. Het heeft me een beetje stress gekost, maar uiteindelijk is het gelukt en ben ik super blij dat ik deze vrouw mag volgen tijdens haar zwangerschap!

LiefsLuca

Leave a comment